Følg

Oppsett av Router og hjemmenettverk

Konfigurasjon og oppsett av routere, ip-adresser og hjemmenettverk generelt kan nok virke ganske komplisert for de fleste. For å gjøre det litt ekstra vanskelig så finnes det heller ikke en konkret standard for oppsett de forskjellige router-produsentene bruker. Vi skal i denne guiden forsøke å forklare de viktigste betegnelsene og instillingene slik at du får en grunnleggende forståelse av hvordan ting henger sammen. Vi vil også forsøke å forklare hvordan du kan gjøre nyttige ting som å sette en fast IP adresse på utstyr i ditt hjemmenettverk og åpne/videresende porter slik at du kan få tilgang til f.eks et IP kamera som du har hjemme rett fra din smartelefon, eller gjennom nettleseren på laptopen når du er ute på reise.

Del 1: Det lokale nettverket (LAN)


Hva er et nettverk?

Jeg regner med at de fleste har en viss forståelse av hva dette er. For å si det enkelt er det et nettverk ad datamaskiner og enheter koblet sammen (Med kabel eller via WiFi) som dermed kan kommunisere med hverandre. Men i et datanettverk er det et par ting utenom den fysiske sammenkoblingen som er viktig. Her er de viktigste.

Først rydder vi unna noen mulige avsporinger og begrenser oss til hjemmenettverk med 255 IP-adresser.
Det vil si at subnett maske er satt til 255.255.255.0 som begrenser nettverket til 255 adresser.
La oss si at vi har et nettverk: 192.168.1.X
Routeren/gateway vil da normalt sett være 192.168.1.1

Legg merke til at IP adressen er delt inn i 4 bolker med tall med . i mellom.

I dette nettverket kan X byttes ut med alle tall fra 1 til 255, slik at man får 255 IP-adresser som har mulighet til å kommunisere med hverandre.
Det er kun mulig for maskiner som har like tall i de tre første bolkene, å kommunisere med hverandre. Det vil si at om man kobler til en maskin til samme nettverk, men gir den en fast IP som er: 192.168.20.20 vil ikke denne kunne kommunisere med maskinene som er på nettverket 192.168.1.X
Maskinene i dette eksemplet vil da befinne seg på to forskjellige subnett.

Så kort oppsummert: de tre første bolkene i en IP adresse må være like for at maskiner på et lokalt nettverk skal kunne kommunisere med hverandre.

Hva er DHCP

Enkelt forklart er DHCP en funksjon som gjør at routeren disponerer la oss si en pool med 100 IP adresser som automatisk deles ut til maskiner og enheter som kobles til. Dette gjør at tilkobling av nye enheter "plyg & play", men ulempen er at en enhet kan få en adresse en dag og en helt annen adresse ved en senere anledning. Hvis man f.eks skal sette opp et IP kamera der man er avhengig av å koble til via IP adressen er det veldig tungvint dersom denne endrerer seg, så da vil man helst sette en fast IP.

I oppsettet til routeren kan man bestemme hvor mange adresser og hvilken "range"  av adresser routeren får lov til å dele ut. Det er viktig å være bevis på dette når man setter fast IP på utstyr slik at man ikke bruker en adresse som befinner seg i DHCP pool`en. Dette kan potensielt gi en IP konflikt som vil gjøre at ting slutter å fungere.

Eksempler på standardoppsett

Router/gateway: 192.168.1.1
DHCP range: 192.168.1.100-199 (Dette betyr at adressene 192.168.1.2-99 og 192.168.1.200-254 er ledige og kan brukes som faste IP adresser)

Nye telenor routere har som standard:

Router/gateway 10.0.0.138
DHCP: 10.0.0.139-239

Finn en maskin/enhet på nettverket

Den enkleste måten å finne en maskin eller enhet på nettverket er å bruke en IP scanner.

For Windows: http://www.advanced-ip-scanner.com/
For Mac: http://10base-t.com/macintosh-software/ip-scanner/
For iOS og Android: Fing (http://www.overlooksoft.com/fing) 

Eksempel på oppsett av IP kamera fra DHCP til fast IP:

I dette eksemplet tar vi utganspunkt i følgende instillinger på routeren:

Router/gateway: 192.168.1.1
DHCP range: 192.168.1.100-199

 1. Koble kamera til nettverket
 2. Søk etter kamera med en IP-scanner
 3. Gå til IP-adressen til kamera i nettleseren din
 4. Logg inn i kontrollpanelet til IP kamera
 5. Finn nettverksinstillingene og bytt fra DHCP til Static
 6. Sett statisk IP til 192.168.1.90
 7. Lagre instillingene

Les mer om IP-adresser

Del 2 - Internett (WAN)


I del en snakket vi om alt som har betydning for det lokale nettverket ditt. På den andre siden av routeren din (Og da mener vi IKKE fysysk), altså det som er koblet til porten som heter WAN, der finner vi internett. Routeren fungerer som noe som kalles NAT, enkelt forklart en dings som holder styr på kommunikasjonen mellom maskiner på den ene siden og alt som er tilgjenglig ute på internett på den andre siden.

Og her er det noen viktige punkter å merke seg:

 1. Alle maskinene på ditt nettverk vil bruke routerens offentlige IP på internett.
 2. Vanligvis så godtar routeren all trafikk fra lokale maskiner og ut på internett.
 3. Som standard slipper ikke routeren inn noe trafikk fra internett og inn til ditt lokale nettverk.

Dette betyr at selv om du har satt opp et IP-kamera eller en annen enhet på ditt lokale nettverk med IP 192.168.1.90 vil ikke dette være IP adressen til samme enhet ute på internett. Selv om du har 200 maskiner/enheter på ditt lokale nettverk som kobler seg til internett vil alle bruke routerens offentlige IP-adresse på internett.

Det er routeren din som kobler seg til internett og sørger for all kommunikasjonen fra maskinene på det lokale nettet og ut i verden. Det samme gjelder andre veien, men i denne retningen er stopper all trafikk i routeren med mindre man gir den beskjed om å gjøre noe annet.

Så dette betyr at dersom du skal kunne ha mulighet til å koble til IP-kamera som du har satt opp må du vite og gjøre følgende:

 1. Finne din eksterne IP
 2. Åpne for trafikk fra internett (WAN) og mot IP-Kamera (LAN)

Finn din eksterne IP

Dette gjør du ganske enkelt ved å gå til denne siden:
http://gdxsecurity.no/din-ip-adresse-er/ eller denne: whatsmyip.org


Slik åpner du for trafikk inn til maskiner og enheter på ditt nettverk:

OK. Ettersom du kan ha 255 forskjellige maskiner og enheter på ditt lokale nettverk og alle vil dele din offentlige IP ut på nett, så må man kunne fortelle routeren noe om hvilken maskin man ønsker å koble til. Her kommer vi til porter. Dette fungerer i denne sammenheng som et slags adressesystem i routeren slik at den kan slippe gjennom og sende trafikk til rett sted på vei fra WAN til LAN.

F.eks: Ekstern IP 217.171.25.24 med port 8080 skal sendes til lokal IP 192.168.1.90 port 80

Ting som er kjekt å vite:

 • Port 80 er standard for web
 • Ekstern port og lokal port behøver ikke være det samme (Så du kan gjerne beholde port 80 som porten f.eks IP-kamera ditt bruker)
 • Du setter opp dette i din router. Oftest under "Port Forwarding"

Les gjerne mer om TCP/IP porter hos Wikipedia

 

Var denne artikkelen nyttig?
0 av 0 syntes dette var nyttig
Har du flere spørsmål? Send oss en henvendelse

0 Kommentarer

Logg på hvis du vil legge inn en kommentar.
Levert av Zendesk